Görünüm, renk, bulanıklılık, toplam sertlik, klorür, iletkenlik, nitrit, amonyak, nitrat, demir, kurşun, mangan, alkalinite, pH, toplam bakteri, koliform bakteri bakılması gereken parametrelerdir.
Görünüm, renk, bulanıklılık, toplam sertlik, klorür, iletkenlik, nitrit, amonyak, nitrat, demir, kurşun, mangan, alkalinite, pH, toplam bakteri, koliform bakteri bakılması gereken parametrelerdir.
Evet, ancak farklı tipte sulara farklı arıtma üniteleri gerekecektir. Sadece musluk suyu, şebeke suyu değil eğer istenirse, deniz suyu ve atıksular bile içme suyu haline getirilebilir. Ancak, yatırım maliyetleri ve kullanılacak cihaz tipleri değişecektir.
Suyun sınıflandırılmasında, Türk Standartlarında (TS 266) da geçen yaklaşık 40 adet parametreden yararlanılmaktadır. Bu parametrelerin analiz edilmesi sonucunda suyun kullanım amacına göre uygunluğu değerlendirilebilir. Bu parametrelerden sadece birisinin standart değerler dışına çıkması suyun içme suyu olarak kullanılmasını engeller
Doğru dizayn edilmiş arıtma sistemlerinden geçirilmiş olan sular elbette sağlıklıdır. Ancak, dikkat edilmeden hatalı seçilmiş olan arıtma cihazlarından temin edilen sular zararlı olabilir ve hatta hastalık yapabilir. Burada sorumluluk tamamıyla dizayn mühendisine aittir. Genelde cihaz kalitesizliğinden kaynaklanan problemler ikincil problemlerdir. Birincil problemler, yanlış dizayndan kaynaklanmaktadır.
Sistem seçiminin doğru olması için mutlaka su analize gönderilmelidir. Suyun analizini Hıfzı sıhha Enstitüsü, üniversiteler ve özel laboratuvarlarda yaptırmak mümkündür..
Suyun içindeki mikroorganizmal yaşamın kontrolü amacıyla suyun dezenfekte edilmesi şarttır. Dezenfeksiyon işleminin, bir çok şekilde gerçekleştirilmesi mümkündür. Ancak, en yaygın olarak klorlama ve ultraviyole dezenfeksiyon sistemleri kullanılmaktadır.
Klorlama yerine kullanılabilen ve klorlamadan çok daha etkili bir dezenfeksiyon yöntemidir. Ancak yerinde üretilmesi ve pahalı bir yöntem olması kullanımını sınırlandırmaktadır. Avantajı, kanserojen kamyasal madde oluşumunun olmayışıdır.
Hayır, bulanık sular ultraviyole ışının etkisini azaltmakta ve bakteri kaçağına neden olmaktadır. Bulanık sularda önce mikron filtrasyon ve bulanıklılık gideriminden sonra UV dezenfeksiyon yapılabilir.
Fransız sertliği (Fr) veya mg/lt CaCO3 ülkemizde yaygın olarak sertlik sınıflandırmasında kullanılan birimlerdir. Suyun içindeki sertlik iyonlarının konsantrasyonunu tanımlamada kullanılır. 1 Fr derecesi 10 mg/lt CaCO3 sertliğine eşittir.
Önce ihtiyacı belirlemek gerekir. İstenen ürün suyu kalitesini optimum maliyetle karşılayan arıtma sistemini seçmek en doğrusudur. Su arıtma sisteminizi seçerken hem ilk kurulum maliyeti hem de işletme maliyeti göz önünde tutulmalıdır. İlk kurulum maliyeti ucuz ancak işletme maliyeti pahalı olan bir arıtma sistemi seçilmemelidir. Çok zaman ilk kurulum maliyeti ucuz gibi görünen su arıtma sistemleri, sarf malzemeleri ve elektrik tüketimi de hesaba katılınca gerçekte daha pahalı olabilmektedir.
Reçineli sistemlerle elde edilen yumuşak sularda sodyum konsantrasyonu arttığından dolayı yumuşatma sistemlerinden geçirilerek elde edilen su ile bahçe peyzaj sulaması yapmak doğru değildir. Peyzaj sulama suyunda, sodyum düşük sular tercih edilmelidir.
Kullandığımız suyun sert ve kireçli olması hem evsel kullanım hem de endüstriyel kullanım açısından oldukça sıkıntılı bir durumdur. Su çok iyi bir çözücüdür. Özellikle kuyu suları yeraltı katmanlarından geçerken içine kalsiyum ve magnezyum tuzlarını eriyik olarak içine çeker. Bu nedenle kuyu sularının sertlik seviyesi genelde yüksek olur ve yumuşatılması gerekir. Evsel amaçlı kullanımlarda su sertliğinin 5 – 7 Fr aralığında tutulması en uygunudur. Bu seviyenin altındaki sertlik derecesine sahip sular korozif özelliktedir. Endüstriyel kullanımlarda ise su sertliğinin 0 Fr sertlik seviyesine kadar düşürülmesi gerekebilir. Buhar kazanı, buhar jeneratörü ve benzeri sıcak su kullanan ve buhar elde eden fabrikalar ve sanayi tesislerinde suların mutlaka yumuşatılması gereklidir. Suların yumuşatılması amacıyla iyon değiştirici reçineli yumuşatma sistemleri kullanılmaktadır. Su yumuşatma tesisleri rejenerasyon işlemini otomatik olarak gerçekleştirebilmektedir.
Su yumuşatma sistemleri iyon değişimi yaparak suyun sertliğini gideren ünitelerdir. Reçine sert su ile karşılaştığında reçineye bağlı bulunan sodyumu suyun içine verir ama aynı zamanda suyun içindeki kalsiyum ve magnezyumu kendisine bağlar. Bu sayede su yumuşatılmış olur. Bu nedenle yumuşatılan sularda sodyum konsantrasyonu artar. Özellikle yüksek tansiyon hastalarının reçineli yumuşatma sistemleri ile elde edilen yumuşak suları içmesi pek tavsiye edilmez.
Endüstriyel alanda ultra filtrasyon sistemi olarak adlandırılan sistemin en gelişmiş halidir. Ters ozmos sistemi arıtılmış içme suyu veya endüstriyel kullanım suyu üretiminde en kapsamlı ve güvenli yoldur. günümüzde şişelenmiş su üretim tesislerinde bu metod kullanılmaktadır. Ters Ozmos Kullanımının yararları 1 Sağlık Temiz ve sağlıklı su verir. Ağır metalleri, virüsleri ve bakterileri %99.9 oranında kaldırır.